Första dagen med vegan kost

Jag slog på stort igår och lagade en mycket mumsig vegansk moussaka med röda linser. För att ha detta i matlåda.

4 portioner

2 stycken auberginer
2 msk olivolja
Salt
300 g potatis

Tomatsås
1 msk olivolja
1 hackad gul lök
3 stycken vitlöksklyftor
1-2 tsk sambal oelek
400 g krossade tomater, en burk
1 dl vatten
1,5 dl torra röda linser
1 kruka hackad oregano
Salt och peppar

Béchamelsås
2 msk olivolja
2 msk vetemjöl
5 dl soja eller havremjölk
0.25 tsk finriven muskotnöt
Salt och peppar

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala och hacka löken och pressa vitlöken.
  3. Skiva auberginerna i centimetertjocka skivor. Sprid ut dem på en plåt, pensla med olivolja och salta. Sätt plåten i ugnen cirka 10 minuter.
  4. Tomatsåsen: Hetta upp olja i en kastrull. Bryn löken, vitlöken och sambal oeleken 3–5 minuter. Tillsätt resten av ingredienserna till såsen utom oreganon. Låt koka cirka 10 minuter. Tillsätt sedan oreganon och smaka av med salt och peppar.
  5. Béchamelsåsen: Värm olja i en kastrull och vispa ner mjölet. Dra kastrullen åt sidan och tillsätt hälften av mjölken under vispning.
  6. Ställ tillbaka kastrullen på spisen och tillsätt resten av mjölken under fortsatt vispning. Låt såsen koka upp och sjuda 5 minuter. Tillsätt muskot och smaka av med salt och peppar.
  7. Skala och skiva potatisen så tunt det går.
  8. Varva aubergine, tomatsås, béchamelsås och potatis i en ugnsfast form, cirka 20×30 centimeter.
  9. Grädda i 200 grader cirka 40 minuter.

Detta receptet kommer ifrån Sandy’s food n craft.
Det jag gjorde extra var att skvätta på lite extra Oatly iMat så att det blev gojsigare.

 

Jag har fått utskick på mejlen på recept, men jag känner rätt så spontant att jag klarar nog av att hitta egna goda grejer att laga.

De vill att man ska laga en ny rätt varje dag. Det kommer man ju aldrig hinna äta upp om det blir 4 portioner per måltid!

Min frukost är antingen smoothie eller soygurt med havregryn.
Det är bara i smoothien som jag har animalier i, ägg, det kan jag lätt byta mot lite nötter eller hampaprotein.

 

Jag kommer att äta moussakan till lunch imorgon igen och sen laga något nytt till middag.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s